03 ianuarie 2020

Recepție televiziune digitală în Chișinău - 3 ianuarie 2020


Zilele trecute am decis să fac un upgrade la antena pe care o folosesc pentru monitorizarea televiziunii. Antena este calculată pentru canalul 31 (546 MHz).

În prima etapă i-am pus în spate un ecran, construit dintr-o bucată de carton acoperit cu folie de aluminiu. Asta mi-a adus câteva procente în plus la semnalul pe care îl aveam, dar eu vroiam ceva mai mult.


Azi am trecut pe la pticikă și am cumpărat un amplificator de model SWA-99999.

Rezultatele într-adevăr impresionează. Vedeți tabelul de mai jos.Și, apropo, acest amplificator este alimentat cu 5V direct de la televizor sau set-top-box.

Panorama de la fereastra mea


14 noiembrie 2019

BASS Systems a livrat MEI decodoare pentru televiziunea digitală contra 2,8 milioane de lei

Ministerul Economiei și Infrastructurii informează, printr-un răspuns agenției IPN, că la 7 octombrie 2019 a început procesul de distribuire a convertoarelor tv digitale familiilor beneficiare de ajutor social. Aproape 1000 de familii, care au depus cereri la asistentul social, deja beneficiază de televiziune digitală terestră gratuită.

În total au fost achiziționate 9100 de decodoare, care vor fi distribuite familiilor social-vulnerabile în următoarele faze de distrinuție, în baza cererilor depuse.

Eu am mers puțin mai profund cu invetigarea acestor convertoare și am găsit tot setul de documente din cadrul licitației de achiziționare.

Câștigătorul licitației a fost firma BASS Systems SRL, principalul prestator de servicii IT către instituțiile de stat în perioada domniei lui Plahotniuc. Suma totală a fost de 2 817 360 lei (cu TVA).

Vă atatșez câteva screen-uri  de la documentele licitației, care m-au interesat pe mine. Dar pe toate le găsiți la sfarșitul postării
Specificații de preț
Specificații tehnice

Certificat de conformitate
01 noiembrie 2019

Primul a venit - Prime a plecat

E 1 noiembrie și chiar din prima zi a ultimei luni de toamnă avem noutăți în audiovizual.

La miezul nopții în locul postului Accent TV și-a început emisia Primul în Moldova, care va retransmite emisiunile Первый Канал. Acesta poate fi urmărit în toate rețelele de cablu din țară, dar și în primul multiplex național terestru MX-A, unde i s-a oferit cu mărinimie poziția cu numărul 3.

Accent TV (transmite emisiunile canalului rusesc ПятНица), chiar dacă nu mai poate fi urmărit la televizor, rămâne online pe www.a-tv.md, iar în viitorul apropiat va reveni și în rețelele de cablu. Asta a spus directorul Accent TV, Stanislav Vîjga. Deci vor solicita o nouă licență de la CA pentru Accent TV. 

Observ cu îngrijorare cum are loc creșterea holdingului socialiștilor. 

De cealaltă parte, holdingul democraților se dezumflă. După ce Canal 2, CTC-Mega și Familia-Domashyi au renunțat la emisia analogică, iar Muz FM, Maestro FM, Radio One au renunțat la toate frecvențele din țară, rămânând doar cu stațiile din Chișinău, acum a venit și timpul Prime-ului.

Dacă Prime a rămas fără emisiunile Первый Канал, audiența va scădea inevitabil. De aceea de azi Prime renunță la emisia analogică terestră în rețeaua de stat 3, care este una foarte costisitoare. 

De căteva zile pe Publika TV se difuzează un spot în care se explică cum poate fi vizionat Prime-ul: cablu și digital terestru.

Deci iată, cu pași repezi, ne apropiem de 1 martie 2020, când ar trebui deconectate toate emițătoarele de televiziune analogică.

Mai rămîn 2 rețele mari (Moldova 1 și Publika TV), 2 la nivel regional (N4, GRT TV) și posturile locale de televiziune.

La moment lista posturilor din MX-A arată așa:

 1. Moldova 1
 2. TVR Moldova
 3. Primul în Moldova
 4. Publika TV
 5. Canal 2
 6. Canal 3
 7. Prime
 8. Radio Micul Samaritean (nu are licență)
Iar alte 6 posturi au licență, dar încă nu au început emisia:
 • Canal Regional
 • TV8
 • N4
 • Agro TV Moldova
 • Jurnal TV
 • ITV

23 septembrie 2019

Holdingul lui Plahotniuc se descotorosește de canalele și frecvențele din raioane

Holdingul media GMG&Co a început să se descotorosească de canalele analogice, care îi provoacă cheltuieli destul de mari și nu mai are cine le acoperi.

Dacă de rețeaua Canal 2 au hotărât să se dezică cu surle și trompete, aruncând și un os otrăvit TVR-ului, atunci rețelele Canal 3, CTC, Domașnii, Muz FM, Maestro FM, Radio One le-au deconectat fără mare tam-tam.

A început totul la 1 septembrie, și atunci erau deconectate și emițătoare Publika TV și Publika FM din țară, dar la câteva zile le-au pornit înapoi. Cel mai probabil, până după alegerile locale din 20 octombrie curent.

Astfel, la moment am confirmarea că au fost deconectate următoarele canale și frecvențe radio

9 Canal 3 (Cimișlia)
26 STS/Mega (Chișinău)
36 STS/Mega (Hâncești)
37 Canal 3 (Râșcani)
42 Canal 3 (Orhei)
43 Canal 3 (Chișinău)
47 Canal 3 (Hâncești)
51 Familia/Domashniy (Orhei)
52 Canal 3 (Bălți)
53 STS/Mega (Sângerei)
57 Canal 3 (Edineț)

87.8 Radio One (Căușeni)
89.5 Muz FM (Edineț)
90.5 Muz FM (Bălți)
91.0 Maestro FM (Bălți)
92.0 Radio One (Bălți)
92.3 Muz FM (Ungheni)
94.7 Muz FM (Varnița)
104.1 Radio ONE (Cărpineni)
107.6 Radio One (Hâncești)

De aceste canale analogice, cel mai probabil, trebuie să uităm deja, căci din 1 martie 2020 vom avea în eter doar televiziune digitală (poate doar cu excepția câtorva canale locale).

Dar frecvențele radio vor fi scoase la concurs. Și aici va fi foarte interesant.

Alte 2 televiziuni locale afiliate PDM-ului și-au încetat emisia luna trecută. Este vorba despre TVN și Canal 2 Nisporeni.

P.S. Un lucru este interesant, căci de rețaua Canal 2 au anunțat public că se dezic, dar continuă să emită și la moment, iar celelalte rețele și-au sistat mai întâi activitatea, apoi după 9-12 zile s-au adresat la Consiliul Audiovizualului cu cereri de excludere a acestor canale/frecvențe din licența lor.

20 septembrie 2019

Radiodifuziunea digitală DAB+, testată la Chișinău pe 227.360 MHz (12C)

ANRCETI a liberat ÎS Radiocomunicații, la data de 07.06.2019, o licență temporară pentru testarea tehnologiei digitale de radiodifuziune DAB+ pe frecvența 227.360 MHz (12C) în Chișinău. Licența este valabilă până la 25.10.2019.

Anterior, în luna mai, ÎS Radiocomunicații publicase pe pagina sa web caietul de sarcini pentru cererea ofertelor de achiziție a emițătorului DAB+.

DAB (Digital Audio Broadcasting) este o tehnologie digitală de radiodifuziune care  oferă următoarele avantaje:
 • O calitate mult mai înaltă a sunetului
 • Mai multe posturi de radio pe o singură frecvență (până la 16), folosind un singur emițător
 • Costuri mult mai reduse pentru transmisie
 • Rezistență înaltă la perturbații
 • Ecranul electronic al receptorului permite recepționrea și afișarea diverselor informații: numele postului și parametrii de recepție, titlul piesei muzicale difuzate la moment, coverul CD-ului, meteo, informații din trafic, etc.
Tehnologia DAB/DAB+ este utilizată în peste 41 de țări.

Prima țară care a renunțat la emisia națională analogică a fost Norvegia, în 2017, pe FM rămânând doar câteva posturi locale. Tot Norvegia a fost prima țară care a utilizat această tehnologie pentru emisii comerciale în 1995.

Pentru a recepționa DAB+ este necesar un aparat radio digital, care transformă semnalul digital recepționat în semnal audio obișnuit.

Prețurile pentru un receptor radio digital cu DAB+ pe AliExpress  pornesc de la $25.