22 mai 2019

Relicvele Fresh FM de pe strada Uzinelor 210/1

Azi am descoperit relicve ale postului de radio Fresh FM. Îl mai țineți minte? Era pe 105.9 MHz, iar cu mult înainte a emis și pe 92.1 MHz.

Am ajuns azi pentru prima dată în zona industrială de la Ciocana, în apropiere de satul Bubuieci și, studiind, ca de obicei, împrejurimile, am zărit pe o clădire o antenă de radio. Apropiind-mă, am constatat că acolo își are sediul și depozitele compania European Drinks, iar ideea că antena ar fi aparținut Fresh FM m-a fulgerat instantaneu.

Pe când s-a lansat FreshFM-ul, în 2005, retransmitea o bună parte a timpului Național FM din România, post deținut de fondatorii European Drinks România. Emitea pe 92.1 MHz. Prin 2010 a pierdut această frecvență la concurs și, prin cesiune, s-a mutat pe 105.9 MHz. 

105.9 emitea de pe str.București 68, dar iată de unde emitea pe 92.1 cu precizie nu pot spune, dar presupun că anume de pe strada Uzinelor 210/1, unde era adresa juridică a postului și coincide cu adresa European Drinks Moldova.

În pozele de mai jos se vede o antenă formată din 4 dipoli verticali, fixați pe un pilon ancorat cu 6 ancore. 
În partea dreaptă se vede o antenă satelit puțin diferită de cele folosite în mediul casnic. Nu exclud că era așa-numitul teleport, stația care ridica semnalul pe satelit.
Îar mai jos, în drept cu antena satelit, este și încăperea tehnică. Se pot vedea bine și fiderele care vin de la antena satelit, dar și cel care pleacă spre antena de emisie.


22 aprilie 2019

Rebranding pe FM: Radio ONE adoptă stilul ROCK

Radio One a fost relansat cu un un nou format muzical. Pe frecvențele postului își vor da întîlnire toți amatorii de muzică ROCK.

Chiar dacă nu mă pot numi fan înrăit al muzicii rock, ascult cu plăcere multe hituri ale anilor 70-80-90.

Bravo și pentru includerea în playlist a rock-ului rusesc. Am crescut cu multe din aceste piese.

Cred că mă voi opri deja mai des pe frecvența 96.2 MHz din Chișinău.

Radio One - the one & only rock station in Moldova
20 martie 2019

Start Expediții Moldova 2019: #1 Criuleni

Luni a fost vreme bună, așa că am dat startul expedițiilor prin Moldova.

Mi-am luat băiatul și-am plecat la Criuleni.

Scopul principal a rămas același: de a monitoriza ce se vede(la tv) și ce se aude(la radio).

Din păcate nici de data asta nu mi-a reușit să identific amplasarea retranslatorului Radiocom din oraș.

Față de ultima mea vizită în acest oraș, în domeniul audiovizualului situația un pic a degradat. Spun asta din cauza sistării emisiei Elita TV pe canalul 52 (antena este în continuare pe coșul de fum al fabricii), dar și a postului Radio Plai pe frecvența 104,6 (antena a fost demontată).

A apărut însă televiziunea digitală, iar criulenenii pot privi pe lângă cele 6 canale moldovenești din MX-A (31 Strășeni) încă 7 canale din multiplexul de peste Nistru (59 Maiac).

Vă las mai jos listele posturilor recepționate și câteva poze făcute în oraș.

17 ianuarie 2019

Rebrandingul Consiliului Coordonator al Audiovizualui - un nou logo și o nouă denumire

Am observat zilele trecute un nou logo pe siteul Consiliulul Coordonator al Audiovizualului (www.CCA.md).

Iar azi, când am accesat această adresă, am fost redirecționat către o nouă adresă - www.AUDIOVIZUAL.md

Deci, după câteva căutări pe site-urile guvernamentale, pot să vă anunț următoarele:

Consiliul Audiovizualului este noua denumire a instituției responsabile de reglementarea în acest domeniu, după promulgarea la 10 decembrie a Codului serviciilor media audiovizuale și publicarea lui în Monitorul Oficial al RM la 12 decembrie 2018.

Tare sper să nu rămânem doar cu denumirea nouă și logoul nou, ci să observăm schimbări spre bine.

10 ianuarie 2019

Raliuri nocturne prin zăpadă pe un autodrom din Chișinău

Nu doar copiii s-au bucurat de zăpada de azi. Câțiva pasionați de curse și-au dat întâlnire în această noapte pe autodromul Combinatului Republican de Instruire Auto, unde preț de câteva ore și-au turat motoarele la maximum, efectuînd diferite manevre prin zăpadă.

Vedeți mai jos câteva secvențe video cu această escapadă.Lor le-a fost distractiv, mai puțin locatarilor din blocurile învecinate.